Donald Trump, fostul președinte american, candidat pentru un nou mandat la Casa Albă, l-a felicitat pe liderul rus Vladimir Putin, sâmbătă, 3 august, în timpul unui miting din statul Georgia. Felitările vin pe fondul schimbului de deținuți care au avut loc săptămâna aceasta, în care opt ruși, inclusiv spioni, deţinuți în Occident au fost predați Moscovei.
Potrivit presei internaționale a fost cel mai amplu schimb de prizonieri între Rusia şi Occident, de la încheierea Războiului Rece.
Cei opt deținuți au ajuns în Rusia cu un avion care a decolat din Ankara, potrivit CNN. Conform sursei citate, șapte aeronave au fost implicate în acest schimb de prizonieri, dintre care șase, înregistrate în SUA, zburau din capitala Turciei spre nord-est prin Europa.
„Aș dori să-l felicit pe Vladimir Putin pentru că a făcut încă o afacere grozavă. Ați văzut înțelegerea pe care am făcut-o? (…) Avem 59 de ostatici – eu nu am plătit niciodată nimic. I-au eliberat pe unii dintre cei mai mari ucigași din lume. Unii dintre cei mai răi ucigași pe care i-au primit. Și ne-am recuperat oamenii, dar, băiete, am făcut niște afaceri oribile, oribile. Și e frumos să spun că i-am recuperat, dar creează asta un precedent rău?”, a declarat Donald Trump.
Donald Trump nu a menționat niciun oficial american care a fost implicat în schimbul deținuților și nici vreunul dintre prizonierii din SUA care au fost eliberați în cadrul acordului, printre care jurnalistul de la The Wall Street Journal Evan Gershkovich, care a fost închis timp de mai bine de un an sub acuzații de spionaj pe care guvernul american le-a negat în repetate rânduri.
Reamintim că schimbul a fost pentru 16 deţinuţi din închisorile din Rusia şi Belarus, după relatează după cum The Washington Post și The Kyiv Independent citate de Libertatea.ro.
Trump a fost reticent să vorbească despre Gershkovich o lungă perioadă, dar în cele din urmă a cerut eliberarea acestuia în luna mai, potrivit sursei citate.
Fostul președinte s-a lăudat de mai multe ori cu relația sa apropiată cu Putin, afirmând că liderul de la Kremlin îl respectă și nu ar fi invadat niciodată Ucraina dacă Trump ar fi fost președintele Statelor Unite.
De asemenea, în mai multe ocazii publice în ultimele luni, Trump a spus că îl va elibera pe Gershkovich dacă va fi reales în noiembrie, iar Putin o va face „pentru mine, dar nu pentru altcineva.”
Reamintim că, în acest schimb istoric, au fost implicate șapte țări – Rusia și Belarus, pe de o parte, și Statele Unite, Germania, Slovenia, Polonia și Norvegia, pe de altă parte.
Rusia a eliberat 16 prizonieri, inclusiv unul care fusese închis în Belarus. Printre ei se numără cetățeni germani și americani și disidenți ruși, majoritatea fiind transportați cu avionul în Germania. Occidentul a pus în libertate opt persoane, inclusiv asasinul Vadim Krasikov, care fusese întemnițat de Germania.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a primit la Moscova pe deținuții ruși eliberați de Statele Unite în urma unui acord între Moscova și Occident.
Putin i-a primit ca pe niște eroi pe cetățenii ruși eliberați în schimbul istoric de prizonieri cu Occidentul. El i-a așteptat, la Moscova, pe aceștia, la coborârea din aeronavă arată Reuters.
Jurnalistul Evan Gershkovich și fostul militar Paul Whelan, ambii cetățeni americani, precum și disidentul rus Vladimir Kara-Murza și un german grațiat în Belarus au fost eliberați de Rusia, în schimbul acestora.
Vladimir Putin i-a primit la Moscova pe deținuții ruși eliberați în urma schimbului de prizonieri